Kippenhok

Veel mensen nemen tegenwoordig de keuze om kippen te houden, is het niet voor de eieren of het vlees, dan is het wel omdat kippen gewoon leuke dieren zijn. Voordat je kippen wilt gaan houden zul je een kippenhok moeten hebben. Kies je er dan voor om er 1 te kopen voor een paar honderd euro, of bespaar je geld uit door er zelf één te bouwen.

kippenhok

Zelf een Kippenhok bouwen

Het zelf bouwen van een kippenhok is in vele opzichten een betere keus dan er 1 te kopen. Je kunt hem naar eigen smaak en grootte aanpassen, je bespaart veel geld uit en als je kippenhok klaar is kun je jezelf op de schouder kloppen en trots zijn op het resultaat. Belangrijk bij het bouwen van een kippenhok is dat de kippen voldoende bewegingsruimte hebben. Het kippenhok moet ook makkelijk schoon te houden zijn en er moeten in voldoende mate zitstokken aanwezig zijn.

Waar je nog meer op moet letten zijn:

  • Zorg ervoor dat het kippenhok voldoende geventileerd is.
  • Het kippenhok mag niet vol in de zon staan, vooral op een hete zomerdag.
  • Maak een ruime ren zodat de kippen ook kunnen scharrelen.

Zitstokken

Zitstokken zijn een belangrijk onderdeel van een kippenhok. Kippen brengen namelijk 8 uur per dag door op een zitstok. Dus goede stokken zijn een absolute must. De ideale zitstok is vierkant maar dan wel afgerond zodat de kippen zich in geen geval kunnen bezeren. De stokken moeten lang genoeg zijn, 25 á 30 cm per stok, dit voorkomt dat de kippen moeten dringen om op de stok te zitten en dat de kippen gaan vechten. Kippen laten hun ontlasting gewoon vallen, dus zorg dat er onder de zitstokken makkelijk schoon te maken bakken staan. Dit voorkomt dat je elke keer het hele kippenhok moet schoonhouden.

Bouwtekening Kippenhok

Er zijn heel veel bouwtekeningen te vinden op internet, maar wanneer weet je of je de goeie hebt. Veel doe-het-zelvers posten bijvoorbeeld een filmpje op internet die misschien niet helemaal compleet is waardoor je kippenhok niet het eindresultaat geeft die je in eerste instantie voor ogen had. Bij Fred’s bouwtekening vind je complete bouwtekeningen voor een kippenhok, maar ook van 10.000 andere projecten waar je in de toekomst misschien aan wilt beginnen.

1326967654_893_bouwtekeningen-pakket

 

steigerhouten bank